Dünya genelinde yaşanan dijitalleşme sürecinden tüm meslekler etkilendi. Mersin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Mualla Yüceol'un ifadesiyle bu süreçte üniversite bitirdiği zaman bile bir öğrenci aranan yeteneklere uygun olmuyor dedi.
Özetlemek gerekirse, bu süreçte her meslek kendince değişime girmek zorunda kaldı. Bu mesleklerden biri de gazetecilik mesleği oldu.
Data journalist kavramı yani veri gazeteciliği, basın dünyasında yeni yeni şekillenmeye başladı.
Peki bu veri Gazetecisi klasik gazeteciden farklı olarak ne yapar. Örneklerle gitmekte fayda var.
Sosyal medya mecralarından, devletin halka açtığı verilerden ya da sahibinden.com gibi orta boyutlu veri saklayan mecralardan veri çeker. Bu verileri okuyucunun anlayacağı hale getirir.
Mesela, Twitter'dan Mersin genelinde 2019 seçimleri ile ilgili atılan hastag sayısını, beğeni-yorum sayısını ve buna benzer verileri çeker, ardından grafiklere dökerek, grafiklerle destekleyerek haber yapabilir. Ya da sahibinden.com gibi orta çapta verilerin olduğu bir platformdan (izin alınarak) Mersin genelinde ki motorsiklet sayısını bulabilir.
Sıra dışı bir örnek vermek gerekirse, 2019 mahalli seçimlerinde Mersin'de oy kullanan kadın ve erkeklerin istatistiğini çıkarıp, grafiklerle cinsiyet, yaş, demografik durumlarına göre grafiklerle okuyucunun anlayabileceği kıvamda haber yapabilir.
Hatta korona hastalarının verileri detayları ile kayıt altına alınırsa, inanılmaz farklı bilgilere ulaşılabilir.
Siyasiler, seçim çalışmalarında veya belediye hizmetlerinde çıkan istatistikleri kullanabilir.
Gazetemizde bu konuda çalışmalara devam etmektedir. Yakın zamanda bir veri gazeteciliği çalışmasıyla halkımızı bilgilendirmeyi umuyoruz.
Saygı ve muhabbetle...