Ülkemizde Hatay'dan başlayarak İzmir'e kadar uzanan kıyı şeridinde üretimi yapılan, özellikle Doğu Akdeniz'de, Çukurova'da bölge ekonomisinin lokomotifi olan ve yaş meyve sebze ihracatında %50 yakın bir paya sahip olan turunçgil ürünleri ihracatı bugün itibariyle başladı.
Turunçgil Kesim ve İhraç Tarihleri Belirleme Komisyonu tarafından Adana (Yüreğir, Abdioğlu, Karataş) ve Mersin'in (Tarsus, Yenice, Topçu) çeşitli bahçelerinde farklı günlerde yapılan ürün incelemeleri neticesinde "Mayer limonun 08.09.2022 tarihinde kesimine, 15.09.2022 tarihinde ihracatına" karar verilmiştir. Mayer cinsi limon ile başlayan ihracat önümüzdeki günlerde erkenci mandalina ve diğer limon cinsleri ile devam edecektir.
Bu yıl üretim miktarında geçen yıl yaşanan aşırı soğuk hava şartlarından kaynaklı bir miktar düşüş yaşansa da üretim bölgelerindeki yapmış olduğumuz araştırma neticesinde iç ve dış piyasanın ihtiyacını karşılayacak ölçüde ürün miktarı mevcuttur.
Diğer taraftan bu yıl ülkemizde 6-11 Kasım 2022 tarihleri arasında ilk kez ev sahipliği yapacağımız 14. Uluslararası Turunçgil Kongresinin hazırlık çalışmalarında bilim kurulumuz ve organizasyon ekibimiz çalışmalarında son aşamaya gelmiş bulunmaktadır.
Turunçgil dünyasını bir araya getireceğimiz bu organizasyonun bölgemiz tanıtımı ve turunçgil sektörünün gelişimine büyük katkıları olacağına inanmaktayız. Tüm dünyadaki turunçgil paydaşlarımızın kongreye gösterdiği ilgiden mutluyuz. Bu yıl afetsiz ve hasarsız bir ihracat sezonu geçireceğimizi ümit ediyor, üreticilerimize ve ihracatçımıza bol kazançlar diliyoruz.