Onur Balcı
|
24 Aralık 2024 Salı
|
Mersin Ceride Haber
Tarsus Haberleri

Şeyh Hasanin Hazretleri kim? Tarsus'taki bu kabir hakkında bilgi yok

Tarsus Ulu Cami bahçesinde yatmakta olan Kadiri Şeyhi Muhammed Hasani Hazretleri kimdir? Ulu Cami'de yatmakta olan Allah'ın bu veli kulu hakkında herhangi bir bilgi bulmak mümkün değil. Adana Vakıflar Müdürlüğü, Bakanlık ya da Tarsus Müftülüğünde herhangi bir kayıt ya da bilgi mevcut değil. Şeyh Efendi için sadece Mardin taraflarından geldiği ya da Mardinli olduğu biliyor. Bu bilgiyi de Ulu Caminin emekli müezzini İsmail Eriş Hoca rivayet etmektedir. 

Şeyh Hazretlerinin kabrindeki tabelada Kadiri Şeyhi yazdığı görülüyor. Hazretin, Kadiri Şeyhi olduğu kabirde bulunan tabeladan anlaşılırken ayrıca Hasani olarak nispet ediliyor olması da bende Şeyh Efendinin Hazreti Hasan Efendimizin soyundan geldiği kanısını uyandırdı. Ulu Cami etrafın devamlı vakit geçiren bazı vatandaşlar geçmiş zaman Şeyh Efendiyi ziyarete gelen bir kafilenin olduğunu ve onlarla biraz konuştuklarını aktardılar. Tarsuslu hemşehrilerimizin aktardığına göre; "oldukça kalabalık bir kafile geldi. Kalabalık yani 20-30 kişi kadardı. Hallerinden ve giyimlerinden dervişan olduklarını anlamıştık. Ulu Caminin bahçesinde bir süre dolandıktan sonra Muhammed Hasanin Hazretlerinin kabrine gittiler. Topluca Fatiha verdiler, dua ettiler. Bizde merakımızı gidermek için kafileden birilerine nereden geldiniz, ziyaret ettiğiniz zat kimdir şeklinde sorular sorduk. Şahıs bize bir il adı verdi ancak geçmiş zaman şuan hatırlamak mümkün değil. Ama Muhammed Hasanin Hazretlerinin, kendilerinin silsilesinde bir Şeyh olduğunu ve Şeyh Efendinin hayatına dair bazı bilgilerinin olduğunu bize söyledi" şeklinde ifade ettiler. 

Gerçekten Şeyh Efendi ile alakalı herhangi bir bilgiye rastlamak mümkün değil. Tarsus'un ortasında değişik illerden ziyaret edilecek kadar mübarek bir zatın yatıyor olması ve hakkında hiçbir bilgi kaynağının olmaması çok üzücü. Şunu da ben eklemek istiyorum. Bir zaman Tarsuslu iş adamı Mustafa Okyay, Şeyh Efendinin üzerinde bulunan yeşil örtüyü yenisiyle değiştirip, eski örtüyü yıkamaya götürmüştü. Okyay, uzun bir süre bunu kendine görev kabul edip, örtü kirlendikçe temizleyeme götürüyordu. 

Belli ki Şeyh efendi oldukça eski tarihlerde Tarsus'ta yaşamış ya da vefat etmiş. Vefat edince de kabri Tarsus Ulu Caminin bahçesi olmuş. Ancak vefat ettiği tarihte defnedildiği yer Ulu Caminin bahçesi midir? Yoksa caminin içimidir? O da ayrı bir araştırma konusu. Sağlıcakla kalın.