Onur Balcı
|
6 Haziran 2022 Pazartesi
|
Mersin Ceride Haber
Teknoloji Haberleri

E-Fatura nedir? Geçiş zorunlu mudur?

Dijitalleşen dünya ile birlikte her şeyin birde e versiyonu çıktı. E-Devlet, E-Randevu, E-Fatura gibi daha birçok örnek verilebilir. Şirketlerin ve kobilerin dijitalleşme süreci içerisindeki ilk adımı E-Fatura oluyor. Ve en önemli kısım oluyor.

Gelir idaresi başkanlığı, 2022 yılı brüt satışı 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefleri için E-Fatura zorunluluğu getirdi. Ayrıca internet üzerinden mal veya hizmet satışı gerçekleştiren mükelleflerinide unutmadı. Onlar içinde 2022 yılı içinde 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanları E-Fatura sistemine dahil etti. 

Yalnız gönüllü olarak E-Fatura sistemine geçmek isteyenler için bir şart bulunmamaktadır. Hatta yeni açılan defteri olmayan bir işletme dahi E-Fatura'ya geçiş yapabilir.

E-Fatura Kesimi

E-Fatura kesmek için karşılıklı olarak iki işletmeninde E-Fatura kullanıyor olması gerekir. Aksi halde E-Fatura değil E-Arşiv Faturası kesilmelidir.

E-Defter Tutma Zorunluluğu

GİB’in 22 Ocak 2022 tarihinde yayımladığı 509 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne göre 2020 ve 2021 yılı brüt satışı 4 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-Faturaya geçiş yapması gerekiyor. 2020 ve 2021 yılı cirosu 4 milyon TL’yi geçen ve 1 Temmuz 2022'de e-Fatura ve e-Arşiv sistemine geçen şirketlerin, 1 Ocak 2023 tarihinde e-Defter’e geçiş yapmaları zorunludur. Fakat gönüllü olarak e-Faturaya geçiş yapan işletmelerin ise E-Defter’e geçme zorunlulukları bulunmaz.