Onur Balcı
|
6 Haziran 2022 Pazartesi
|
Mersin Ceride Haber
Teknoloji Haberleri

İnternette bir site açmak, bir dükkan açmaya benzer. Ürünlerinizi ve hizmetlerinizi sunarsınız. Alıcılar sizi ziyaret eder. Ürünlerinizi görür ve beğenir hatta satın alır. Herkes bir web sitesi açabilir mi? Elbette açabilir. 

Domain Adı Ve Hosting Hizmeti Satın Alma İşlemi  

Öncelikle gerekli olan domain ve hosting işlemleri için bu hizmeti veren bir firmadan gereken hizmetleri satın almaktır.

Reklam amaçlı değil ama örnek firmalar şunlar olarbilir.

turkticaret.net,

isimtescil.net gibi...

Domain Nedir?

Domain adı sitenizin ismidir. Sanal ortamdaki ev adresinizdir. Örneğin, www.google.com gibi. Bunu bir firmadan yıllık olarak kiralamanız gerekir. Evet, kiralama dedim. Çünkü host ve domain adı satın alınmaz. Yıl bazında kiralanır. Tıpkı bir ev ya da işyeri gibi devam ettiğiniz sürece kirasını ödersiniz.        


     Hosting ve domain hizmeti veren bu firmaların web sitelerinde genellikle ana sayfada bir arama motoru bulunur. Bu arama motorlarında ilk olarak kurmak istediğiniz sitenin adını yazarak aratırsınız. Size anlık bir sonuç döner. Bu sonuçlar içinde site adının alabileceği çeşitli uzantılar listelenir. Mesela, açmak istediğimiz sitenin adı deneme.com olsun. Dönen sonuçlar
"www.deneme.com"  
"www.deneme.xyz"  
"www.deneme.net" şeklinde olacaktır. 
 

Hosting Nedir?

Hosting ise sitenizin internet üzerinde işgal ettiği, kapladığı alandır. Tıpkı evinizin metre karesi gibi. Yani domain adını kiraladıktan sonra kurmak istediğiniz bu sitenin internet üzerinde kaplayacağı alanı da kiralamanız gerekir ki biz buna hosting denir demiştik.  


     Hostingler, genelde paketler halinde satılır. Mesela bir hosting paketinde 1 adet domain alan adı, başka bir pakette 3 adet domain alan adı, bir başkasında ise  10 adet domain alan adı barınabilir. Bu durum tamamıyla firmanın satış ve pazarlama stratejisine göre belirlenir. Sizde ihtiyaca göre satın alırsınız. Ayrıca hizmet veren şirket paket detayları için mutlaka bir link bırakmıştır. Linke tıklayarak paketin detaylarını öğrenebilirsiniz. Mesela hosting paketinin boyutu, hangi veri tabanlarını desteklediği, hangi işletim sistemlerine destek verdiği, açabileceğiniz ftp hesabı kullanıcı sayısı, sub domain dediğimiz alt alan adları ve buna benzer daha bir çok özellik.       
 

Web Siteleri İçin Gerekli Olan Tasarım

Bir web sitesi için olmazsa olmaz diğer bir husus tasarımdır. Tasarım, html, css, java script dediğimiz diller ile yapılır. Ama hazır tasarımlarda kullanabilirsiniz. 

Hazır tasarımda bulunan resimlerin yerine kendi ürünlerinizi, yazıların yerinede kendi bilgilerinizi yazarak sitenizi tamamlayabilirsiniz.