Onur Balcı
|
6 Haziran 2022 Pazartesi
|
Mersin Ceride Haber
Yenişehir Haberleri

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Uluslararası Engellilik Zirvesinde söz aldı.
Başkan, Engeli Olan Bireyler ve Aileleri Gelişim Merkezi Derneği (EBAGEM) tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Engellilik Zirvesine katıldı.
0-6 Yaş Gelişim Değerlendirme Uygulamaları ile çocuklardaki olası zihinsel ve gelişimsel problemleri erken dönemde tespit ettiklerini söyledi.

Erken teşhis engeli ortadan kaldırabilir

Başkan, Erken teşhisin önemine vurgu yaparak, Erken teşhis engeli ortadan kaldırabilir dedi.
Başkan Özyiğit, “Yenişehir Belediyesi olarak birçok farklı alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Erken teşhisle birçok engeli ortadan kaldırabiliriz, bu yüzden erken teşhise önem veriyoruz. İlk olarak bu konuda neler yaptığımızı anlatmak isterim. Zihinsel ve fiziksel engelleri erken dönemde tespit etmek ve erken müdahale ile bu engelleri ortadan kaldırmak amacıyla çok önemli bir projeyi hayata geçirdik. Aslında projemiz çok kapsamlı ancak ben sadece 0-6 Yaş Gelişim Değerlendirme Uygulamalarımızdan söz etmek istiyorum.  Erken Çocukluk Gelişimi Projemiz kapsamında Yenişehir Belediyesi Akademi’de ücretsiz olarak 0-6 yaş gelişim değerlendirme programını uygulamaktayız.” dedi.

Başkan, kendi bünyesinde yaptığı çalışmalardan bahsetti. 892 çocuk üzerinde psikologların yaptığı değerlendirmeyi aktardı.
“1 Ocak 2020’den bugüne kadar 892 çocuğumuz klinik psikologlarımız tarafından gözlemlendi ve değerlendirmeler yapıldı. Bunun neticesinde;  754 çocuğumuzun normal gelişim gösterdiğini tespit ettik ve 30 çocuğumuzun ileri gelişim gösterdiğini belirledik. İleri gelişim gösteren çocuklarımızı ilgi alanı ve becerilerine göre uygun alanlara yönlendirdik ve destekledik.15 çocuğumuzda hafif düzey, 13 çocukta orta düzey ve 5 çocukta yüksek düzey otizm riski tespit edildi. Ve yönlendirdiğimiz tüm çocuklara maalesef teşhis konuldu. Otizm şüphesi psikiyatrist tarafından onaylanan birçok çocuk daha sonra tedavi ile iyileşme gösterdi. 0-3 yaş çocuklarımızın zihinsel gelişiminin yüzde 70’nin gerçekleştiği yaşlar. Engelleri zamanında tespit eder ve müdahale edersek birçok engeli aşabilme şansımız da olur.  Bu yüzden 0-6 yaş arasındaki gelişimsel değerlendirmelerimizi çok önemsiyoruz. Ayrıca 85 çocukta konuşmada gerilik, 3 çocukta yürümede gecikme, 9 çocukta dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ve 8 çocukta davranış problemleri tespit ettik. 43 çocuğumuzun dil becerileri kendi yaş grubuyla uyumlu seviyeye gelirken, 42 çocuğumuzun da gelişimlerini takip ediyoruz.  Yürümede gecikme gösteren çocuklarda ise tedaviyle kaba motor becerilerinde iyileşme sağlandı. Davranış problemleri gösteren çocuklara verdiğimiz destekle bu problemleri ortadan kalktı.” ifadelerini kullandı.