Onur Balcı
|
5 Mart 2023 Pazar
|
Mersin Ceride Haber
Erdemli Haberleri

Depremin İzini Resimle Siliyorlar

Fırçalar tuvalle buluştu, umudun rengi mavi oldu. Mersin Erdemli ‘de, ‘umudun rengi mavi’projesi kapsamında depremden dolayı kente gelen çocuklar için boyama etkinlikleri düzenliyor. Projenin amacı ise çocuklara depremin verdiği psikolojik etkileri azaltmak ve daha az etkilenmelerini sağlamak.

Kimi Kahramanmaraş, kimi Hatay, kimi Gaziantep kimi ise Diyarbakır’dan Erdemli ‘ye geldi. On ili etkileyen depremin ardından kente gelen binlerce vatandaşımızı hayatın her anında yalnız bırakmamak için çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmaların en önemlisi ise çocuklar için yapılıyor. Mersin Erdemli Belediyesi tarafından yürütülen, ‘umudun rengi mavi’ projesi kapsamında boyama etkinlikleri deniz kenarında yapılıyor. Erdemli Belediyesi bünyesinde çalışan alanında uzman ressamlar, Aile Danışma Merkezi psikolog ve sosyologların yanı sıra 475 gönüllü genç ise projeye destek veriyor.

Erdemli Belediyesi Topraksu etkinlik alanında fırçayı tuvalle buluşturan çocukların çoğunluğun teması ise maviydi. Yeşil çimenlerin üzerinde kimi rengârenk boyaları tuvallerle buluşturdu, kimi ise ellerini boyaya daldırıp gönüllerince boyama yaptı. Animatörler ve palyaçolar ise yüz boyama etkinlikleri ile çocukları yalnız bırakmadı.
Proje kapsamında çocukların depremden en az etkilenmelerini amaçladıklarını ifade eden Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, “Çocuklarımızın hayallerini yansıtmaları adına, depremden etkilenen çocuklarımıza burada resim etkinliği düzenliyoruz. Çocuklarımızın umutları deniz gibi masmavi, gökyüzü masmavi olması adına ve onlara o sıkıntıyı unutturmak adına psikologlarımız ve sosyologlarımız eşliğinde onların hayatlarını en güzel şekilde idame ettirmelerini sağlamaya gayret ediyoruz” diye konuştu.

Minik elleri, kocaman yürekleri ile fırçayla tuvali buluşturan çocuklar ise durumdan oldukça mutluydu. Hatay’dan Erdemli’ye gelen Melisa Hayat Karaca ise kendileri ile ilgilenenler için çizdi resmini. Gözlerindeki ışıkla herkese umut veren Melisa Hayat Karaca, “Burada ben aslında Erdemli Belediyesi’nin güzelliğini çizdim, buraya yansıttım. Bize sunduğu güzellikleri çizdim burada. Ondan sonra burada mesela Erdemli Belediyesi’nin başkanı, burası Türkiye kalbi, burası da benim çizdiğim kalbim” diye konuştu.

Deniz kenarında yapılan etkinliğin kendisini mutlu ettiğini ifade eden Kıvanç Bayram, “ Denizin karşısında resim çizmek çok mutlu etti, arkadaşlarım felan var etrafta. Yani iyi hissettiriyor” diye konuştu.
Güneş ve deniz kenarında resim çizdiği için mutlu olduğunu ifade eden Hira Uslu, “ Güneşin altında, denizin yanında resim yapmak çok güzel” diye konuştu.

Resim yaparken doğadan ilham aldığını ifade eden Hatice Kübra Çeneci, “ Deniz kenarında bence resim çizmek çok güzel ve çok eğlenceli. Karşında olunca direk çizebiliyorsun ama ben karşımda olmayınca bir şey direk çizemiyorum. Resim yaparken doğadan ilham alıyorum” diye konuştu.

Bu tarz etkinlikler sayesinde kafasının rahatladığını ifade eden İsa Ürkmez ise, “ Hani güzel biraz kafamız dağıldı yani bu kadar olan şeyden sonra kafamız dağıldı. Birazcık daha resim çizmek insan ruhuna güzel geliyor” diye konuştu.

Uzun zaman sonra resim yapabildiği için mutlu olduğunu ifade eden Aslı Oya Bayram, “Aslında ben resim yapmayı çok severim. Ama uzun zamandır çizemiyorum çünkü defterim evde kaldı ve ev de Antakya’da. Bu yüzden uzun zaman sonra resim çizmek iyi hissettirdi. Bir de deniz kenarında olması bu aktivitenin ayrı huzur verdi” diye konuştu.

Aileler yapılan etkinliklerden oldukça memnun. Depremin izlerini bu etkinlikler sayesinde çocuklarıyla birlikte biraz da olsa atlatabildiklerini ifade eden Bedriye Yaşlak, “ Mutlu oldum, ben bile mutlu oldum. Çocuktan çok herhâlde beni daha çok mutlu etti. Güzel bir şey. Böyle bir şeyi hayal edemezdim, deniz kenarında böyle ben bir resim çizcem. Aklımın ucunda heralde geçmezdi” diye konuştu.

Çocuklar için harika bir etkinlik olduğunu ifade eden Ayşe Solmaz, “Duygu düşünce çok güzel bir şey, çocuklara bir şey unutturmak geçmişinde yaşadıklarını. Böyle şeylerin yapılması etkinliklerin çok harika bir şey. Çok memnunuz” diye konuştu.

Projeye ise gönüllü gençler yoğun destek veriyor. Sayıları 475’i bulan gençlerden ressam Hüseyin Bulutgenç belediye ressamları ile birlikte hareket ediyor, çocuklarla yakından ilgileniyor. Gönüllü ressam Hüseyin Bulutgenç, “Hayallerini çiziyorlar, hayalleri geniş, yani hayal güçleri bizden daha gelişmiş durumda. O yüzden ne düşündüklerini bilinçaltını tuvalde görebiliriz” diye konuştu.

Öte yandan Erdemli Belediyesi’nin depremden dolayı kente gelen çocuklar için etkinlikleri devam ediyor.