Onur Balcı
|
11 Temmuz 2024 Perşembe
|
Mersin Ceride Haber
Tarsus Haberleri

Kutbuzzaman Seyyid Abdullah Mencik Baba Hazreleri kimdir

Tarsus'ta duaların kabul olduğu mekan olarak bilinir Kutbuzzaman Seyyid Abdullah Mencik Baba Hazrelerinin kabri. Halk arasında kabirde yatan evliyayı aracı edilerek edilen duaların kabul olduğu anlatılır. Tarsuslular her türlü maddi ve manevi sıkıntıları için bu kabri ziyaret eder.

Abdullah Mencik Baba Hazreleri, Kuşeyri Risalesi'nin yazarı Abdülkerim Kuşeyri Hazretlerinin torunlarındandır. Hazreti Hüseyin soyundan geldiği için kendilerine Seyyid de denmiştir.

Allah'ın bu veli kulu Türkmenistan taraflarından gelmiş ve Tarsus'a yerleşmiştir. Vefatı tam olarak bilinmese de türbesindeki tabelada miladi 1379 yılı yazmaktadır.

Hazret, oldukça esmer, bugün 1.90 diyebileceğimiz şekilde oldukça uzun boylu, vücudu belden geriye yatık, hatta elbisesinin ön kısımları arka kısımlarından daha kısa olacak kadar geriye yatık, dik ve geniş omuzlu bir şemail-i şerife sahiptir. Kollarını iki yana serbest bıraktığında, mübarek kolları vücudunun gerisine, arkaya düşmektedir. Zayıf ve uzun boylu bir yapısı vardır.

Kendileri şuan yattığı türbede uzun yıllar seyyahlara, kimsesizlere karşılıksız olarak aşevi ve barınma hizmeti vermiş maneviyat önderlerinden biridir. Zamanın Nakşibendi şeyhlerindendir.