Onur Balcı
|
7 Haziran 2022 Salı
|
Mersin Ceride Haber
Toroslar Haberleri

Kazakistanlı müzik topluluğu Turan Ethno Folk Band, Toroslar’da konser verdi

Toroslar belediyesi müzik festivali faaliyetleri kapsamında Dünyaca ünlü Kazakistanlı müzik topluluğu Turan Ethno Folk Band'ı Toroslar'a getirdi. Serik Nurmoldaev, Baurjan Bekmuhanbetov, Maksat Medeubek, Erjiğit Aliev, Jantu Dadabaev isimlerinden oluşan topluluk;  eski ulusal çalgı seslerini çağdaş uygulama ve yorumla buluşturdukları konserde sanatseverlerden büyük alkış aldı.

Görsel efektlerin de yer aldığı konserin ardından Başkan Yılmaz, Turan Ethno Folk Band Topluluğu’na plaket takdiminin yanı sıra çok özel bir koleksiyon ile teşekkür etti. Grup üyelerine iki gümüş para hediye eden Başkan Yılmaz; “2021 yılında Türkiye Cumhuriyeti darphanesinde basılan iki gümüş para var. Bunlar benim koleksiyonumdan. Bir tanesi Kazakistan Cumhuriyeti’nin 30’uncu kuruluş yıl dönümü nedeniyle basıldı. Bu paranın üstünde Göktürkçe “Türk” yazıyor. Kazakistan, Göktürk, Hun, Saka ve Altın Orda’nın mirasçısı ve Türk dünyasının kalbi deniliyor. Bizim için bu para çok kıymetli. İkincisi de Hun Devleti’ne ilişkin gümüş para. Grup üyelerimize hediye ediyorum” ifadelerini kullandı. Turan Ethno Folk Band Topluluğu da Başkan Yılmaz’a hem misafirperverliği hem de Türk dünyasına verdiği değerden dolayı teşekkür ederek, hediye takdim etti.

Başkan Yılmaz daha sonra grup üyelerini Buluklu Mahallesi’nde bulunan Kuvayimilliye Karargahı’nda ağırlayarak, karargahı tanıttı. Musalı Mahallesi’nde yaşatılan geleneksel sinsin oyununu da yine grup üyeleri ve hemşehrileriyle birlikte oynayan Başkan Yılmaz, kültürel mirasa sahip çıktıklarını bir kez daha gösterdi.

Başkan Yılmaz, Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları’nda (TORTEK) tarafından hazırlanan yöresel kıyafetler ile sahneye çıktı. Hep bir ağızdan söylenen; “Özbek, Türkmen, Uygur, Tatar, Âzer; bir boydur,  Karakalpak, Kırgız, Kazak; bunlar bir soydur” sözleriyle konserdeki coşku ise doruğa ulaştı. Başkan Yılmaz, Anayurt Marşı’nın söz ve müziğini dünyaya kazandıran Mehmet Sabir Karger’e de teşekkür etti.