Onur Balcı
|
26 Haziran 2024 Çarşamba
|
Mersin Ceride Haber
Tarsus Haberleri


Dün uzun yıllardır tanıdığım, arkadaşım Uzman Doktor Mehmet Erol Ak Hocamı ziyaret ettim.

- Tarsus'ta ilçe geneli günlük olarak ortalama 50 kişi enfekte olmuş vaziyette bu hastalık nedeniyle hastanelere gidiyor.

HPV virüsü nedir?
Sadece ve sadece cinsel yollarla bulaşan HPV virüsü, hiç bir belirti vermeden vücutta uzun yıllar (20 yıl) saklanabiliyor. Erken mücadele edilmezse tedavisi de oldukça pahalı.

Araştırmalarım sonucu Tarsus'ta ilçe genelinde Zührevi hastalıklar polikliniği ve diğer ilgili polikliniklerin günlük olarak ortalama 40-50 HPV'li hastayı kabul ettiğini belirtmek istiyorum. Evet yanlış duymadınız. Sadece cinsel yollarla bulaşan, enfekte olmuş günlük ortalama 50 kişi.

Tarsus MMT Amerikan Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Bölümünde Uzman Doktor olarak görev yapan Mehmet Erol Ak Hocam yaptığım ziyarette bu konu ile alakalı şunları söyledi. "Hastanedeki polikliniğimde günlük olarak ortalama 10'a yakın HPV virüsü taşıyan hastayı kabul ediyorum. Bu virüs kadın, erkek farketmeksizin herkeste görülebilir. Ve sadece cinsel yollarla bulaşır. HPV virüsü, bulaştığı kişinin vücudunda 20 yıl saklanabilir. Genital bölgede oluşan siğiller ile kendini gösterir. Genital bölgede çıkan siğillere erken müdahale edilemezse kadınlarda rahim ağzı kanseri, erkeklerde ise penis ucuna kadar siğillerin yayılımı görülebilir. Ancak erken müdahale ile acı ve risk olmadan tedaviyi yapabiliyoruz.

HPV virüsünün belirtileri
HPV virüsü, genital bölgede siğil şeklinde ortaya çıkıyor. Şayet tedavi edilmezse siğiller erkelerde penis ucuna kadar, kadınlarda ise rahim ağzı kanserine kadar gidebiliyor. Kondom şeklinde korunma tam manasıyla koruma sağlamıyor.

HPV virüsü nasıl bulaşır?

HPV virüsü sadece cinsel yollarla bulaşıyor. Ortak havlu kullanımı, el sıkma gibi durumlar bulaşması için yeterli değil. Ayrıca kondom şeklinde korunma yolları ise yeteri kadar koruma sağlamıyor.