Onur Balcı
|
19 Temmuz 2024 Cuma
|
Mersin Ceride Haber
Teknoloji Haberleri

Bugün bankalarda yaşanan kesinti ile alakalı

Bugün sabah saatlerinden itibaren bankalarda ve hava yolu şirketlerinde yaşanan kesintinin sadece ülkemizde yaşanmadığını belirtmek isterim. Dünya genelinde yaşanan bu kesinti bizi banka ve hava yolu şirketleri ile vururken birçok ülkede hastane yazılımlarını vurdu. Hatta ameliyatlar dahi yapılamaz hale geldi.

Bu kesinti ile aslında minik bir siber pandemi yaşamış olduk. Ancak minikte olsa siber pandemilerin nelere sebebiyet vereceğini görmüş olduk. İleriki siber pandemilerde benzin istasyonları, elektrik santralleri, kargo şirketleri de etkilenen sektörler arasında olabilir.

Her ne kadar internette ve televizyonlarda Blockchain teknolojisinden haberler okuyor olsakta aslında dünya olarak bu teknolojiye hepimiz yabancıyız.

Kurtuluş nedir?
Kendi yazılımını üreten devletler bu saldırıları en hafif şekilde anlatacaktır. Yazılımdan kastım milli bir framework geliştirmektir. Geliştirilen bu framework üzerinden de yeni savunma sanayi sistemleri ve yazılımları, bankacılık sistemleri ve yazılımları, sağlık sistemleri ve yazılımları geliştirilmelidir.