Onur Balcı
|
6 Haziran 2022 Pazartesi
|
Mersin Ceride Haber
Yenişehir Haberleri

Yenişehir Belediyesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında Ali Asker ve Turan Alıcı konserleri ile barış ve demokrasi üzerine mikrofonu Yaşar Seyman beye mikrofon  verdi.
Etkinlik Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Etkinliğe Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in yanı sıra CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, CHP gençlik kolları ve kadın kolları başkanları, oda ve sendika başkanları, yöre dernekleri başkanları, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit,
 2. Dünya Savaşı’nın insanlığa yaşattığı acı ve utançları hatırlatarak savaşa karşı barışı, düşmanlığa karşı dostluğu, kine karşı hoşgörüyü yeşertmek için savaşın başladığı 1 Eylül tarihinin, Dünya Barış Günü ilan edildiğini vurguladı. Özyiğit,  “Barış, bütün insanlığın ortak umudu, ortak özlemi.  Daha iyi, daha güzel bir dünyanın ilk adımının barış olduğuna hepimiz inanıyoruz. Ama o özlediğimiz barış ortamını dünya genelinde tesis edilemiyor, savaşlar bitmiyor. Bugün Türkiye’nin komşularında savaş var, kaos var, belirsizlik var.   Türkiye’nin komşusu olmayan birçok ülkede savaş var, kaos var, belirsizlik var. Her gün binlerce insan savaşlarda ölüyor. Evsiz kalıyor. Göç etmek zorunda kalıyor.  Yerinde kalanlar açlık, susuzluk, köleleştirme, zorla savaştırılma gibi risklerle karşılaşıyor. İster komşu ülkelerimizde olsun, ister bize coğrafi olarak uzak ülkelerde olsun, savaşlar ülkemizi de etkiliyor” dedi.
Başkan Özyiğit,  1974 yılında, Kıbrıs’taki Türk soydaşlarımızın katledilmesine karşı askeri harekat emri vermek zorunda kalan merhum başbakan Bülent Ecevit’i de anarak “Bu askeri harekata ‘Barış Harekatı” adını verecek kadar naif, barışsever bir devlet adamı olan Bülent Ecevit’i de anmak isterim. Atatürk, “Bir ulusun varlığı tehlikeye girmedikçe savaş cinayettir” demişti. Merhum başbakanımız Bülent Ecevit de Kıbrıs halkının varlığı tehlikeye girdiği anda savaş kararı almak zorunda kalmıştı.   Kıbrıs Barış Harekatını dünyaya duyururken  “Biz aslında savaş için değil barış için ve yalnız Türklere değil Rumlara da barış getirmek için adaya gidiyoruz” demişti.  Aradan geçen yarım asra yakın zamanda adaya savaş için değil, barış için gittiğimizi tüm dünya gördü” ifadelerini kullandı.