Onur Balcı
|
6 Aralık 2023 Çarşamba
|
Mersin Ceride Haber
Teknoloji Haberleri

Telefonumda virüs var mı? Casus yazılım var mı?

Öncelikle bu yazım Android işletim sistemi yüklü cihazlar içindir. Telefonunuza virüs ya da casus yazılım girmişse, cihazınız sıra dışı tepkiler vermeye başlayacaktır. 

Programlar
Yüklediğinizi hatırlamadığınız programlar görebilirsiniz. Bu programlar ek olarak kullandığınız hafıza kartlarında da olabilir. Cihazınız, bazen istenmeyen sitelere girebilir veya kontrolsüz reklamlar karşınıza çıkarabilir. Kontrol sizde olmalı.

Performans 
Telefonunuzda sık sık donmalar yaşanır. Bir süre kullanmadığınız ya da işlem yapmadığınız halde cihazınız yavaşlamaya başlamıştır. İndirmeler, yüklemeler ya da yüklü programların açılışı uzun sürmeye başlamıştır. Genel olarak performans düşüklüğü gözlemlemeye başlayabilirsiniz.

Kaynaklar hızlı tükeniyor
İnternet kotanız ve bataryanız hızlı tükenmeye başlayabilir. Batarya ve işlemcinizde aşırı ısınma görülüyordur. Hiç kullanmadığınız halde yinede aşırı ısınma sorunu ile karşılaşabilirsiniz. 2 gün kullandığınız pil ömrü yarı yarıya düşebilir. Telefonun işlemci kısmı aşırı ısınma gösterebilir.

Ek Cihazlar
Dışardan cihazınıza taktığınız ek donanımlar çalışmamaya ya da hata vermeye başlayabilir. Hafıza kartı, kulaklık ve buna benzer.

Mesaj ve e-posta
Yüklü ama pasif durumda bekleyen casus yazılımlar ya da virüsler size kendini yükletmek için kısa mesaj ya da e-posta gönderebilir. Mesaj ya da e-posta içindeki linke tıklayarak kendini aktif edebilir. Ya da direk yükleme işlemini başlatabilir. 

Uyku Modu
Cihazınız, kendiliğinden uyku moduna geçebilir. Ya da uyku modundayken uyanabilir. Bu durumlarda ısınmada görülebilir.

İlginç Sesler
Cihazınız, görüşme yaptığınız esnada bip, dıt ya da cızırtı sesi çıkarabilir. Bu dinlendiğiniz anlamına gelir. 

Bu maddeleri yaşıyorsanız muhtemelen telefonunuzda virüs ya da casus yazılım var demektir. Bir sonraki yazımda kötü niyetli bu yazılımları nasıl kaldırabiliriz? Bu durumdan nasıl emin olabiliriz? Bunu paylaşacağım.