Onur Balcı
|
10 Aralık 2023 Pazar
|
Mersin Ceride Haber
Gündem Haberleri

Güneş fırtınası, Elektrik kesintileri olabilir mi?

İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden'den sonra İşviçre'de de halka benzer uyarılar yapıldı. Dünyanın her yerinden bilim adamları bu konu üzerinde açıklamalar yapmaya başladı. Ama biz bu taktikleri salgın zamanından öğrendik.

Türkiye'de elektrikler gider mi?

Elektriklerin ülkemizde ya da dünya genelinde insan eliyle gitmesi imkansız. Ancak lokal olarak (yerel olarak) gidebilir. Bu mümkün. Elektriklerin tamamen gitmesi ancak tüm elektrik direklerinin ya da kablolarının yanması ile olabilir. Bu da pek mümkün değil. 

Konu ile ilgili bazı haberleri sizler için derledim ve elektrikler giderse neler olur bazı önemli noktalara değindim. Kısaca gündem bu şekilde..

NTV Haber
"Bilim insanları, gelecek yılın başında Dünya'nın yoğun Güneş fırtınalarına maruz kalacağını açıkladı. "Güneş maksimumu"nun beklenenden erken geleceğini belirten uzmanlar, bu fırtınaların küresel interneti haftalarca kesebilecek kadar güçlü olduğu konusunda uyardı."

Independet Türkçe
"Güçlü bir Güneş rüzgarı kablosuz iletişimi ciddi biçimde engelleyecek, uydulara hasar verecek, elektrik nakil hatlarına zarar vererek geniş ölçekli ve uzun elektrik kesintilerine yol açabilecek güce sahip."

Gazete Oksijen
"Normal yoğunluktaki güneş fırtınalarının insan yaşamı ve gezegendeki diğer türler üzerinde önemli bir etkisi bulunmasa da bilim insanları, Güneş'te meydana gelen patlamaların son aylarda yoğunlaştığını ve yaratacağı bir manyetik fırtınanın Dünya'yı teknolojik bir kaosa sürükleyeceğini öngörüyor."

Elektrik kesilirse ne olur?
- Haberleşme kesilir (İnternet, Tv),
- Yiyecekler bozulur,
- Bankalar çalışamaz hale gelir,
- Hastanelerde hayat durur,
- Şehir suyu arıtma sistemleri çalışmaz hale gelir, su kirlenir, içilmez olur,
- Kirli su nedeniyle yeni salgınlar çıkar,
eksik varsa sizde ekleyebilirsiniz...