Onur Balcı
|
6 Haziran 2022 Pazartesi
|
Mersin Ceride Haber
Adana Büyükşehir Haberleri

Adana Büyükşehir Belediyesi, Divan Otelde sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler ile bir araya geldi.
Toplantının ikinci günün de söz alan, Zeydan Karalar, Seyhan Belediye başkanlığından bu yana bu sorunla hep içiçe olduk. Adana'nın nüfüsü 2 milyon 270 bin civarında, göçten dolayı bu rakam sürekli değişiyor dedi.
Zeydan Karalar, Savaş ekonomisi, iklim krizi, coğrafik nedenler, insanların yaşam koşulları, doğup büyüdükleri yerlerde yaşama olanağını kaybeden toplulukların varlığı gibi nedenlerden dolayı dünyada nüfus değişiklikleri olduğunu ve bunun Türkiye’de de yaşandığını belirten Başkan Zeydan Karalar, “Savaşlar elbette göçün önemli nedenlerinden biri ama bulundukları yerlerde karınlarını doyuramayan, bir gelecek inşa etme umudu olmayan insanlar da göç ediyor, ya da göç girişiminde bulunuyor.
Adana en çok göç alan 4'üncü şehir durumunda.
Adana bir sanayi ve tarım kenti olduğu için 1990’a kadar göç edenlere aş, iş verebildi ve onlar kendilerini Adanalı saydı. Fakat daha sonra gelenlere istenilen seviyede iş, aş verilemediği için gettolaşmalar oluşmaya başladı. İstihdam edilemeyen her birey, uyum sorununu daha derinden yaşıyor ve toplumsal anlamda olumsuz durumlar oluşabiliyor.

Aldığımız Suriyeli göçü için de aynı şeyleri söyleyebiliriz. Adana’da resmi olmayan rakamlara göre 400 bin Suriyeli olduğunu biliyoruz. Seyhan Belediyesindeyken yaptığımız bir araştırmanın sonucuna göre; Adana’ya gelen Suriyeli göçmenlerin yüzde 50’sinden fazlasının, savaş sona erse bile ülkelerine gitmeyecekleri ortaya çıkmıştı. Biz de Suriye’den göçle gelenlerin minimum yüzde 60’ının artık bizim vatandaşımız olduğunu, bunu kabul etmemiz gerektiğini, birlikte uyum içinde yaşamamızın elzem olduğunu söyledik. İstihdamla ve uyumla ilgili uluslararası kuruluşlarla birlikte çok sayıda proje yaptık.”
Toplantıya katılım yogun oldu.
Yıldız Teknik Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Işık Üniversitesi, Adana Alparslan Türkeş Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi’nden akademisyenler, Çukurova Üniversitesi Göç ve Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, FESAS, UNDP, RESLOG, UNHCR, SGDD, IOM, WFP Mersin Adana, GIZ, ÇKA, Care İnternational, İnnovation For Development, Adana Kızılay Toplum Merkezi, Erişim Destek Derneği, Hayata Destek Derneği, Pozitif Yaşam Derneği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Meryem Kadın Kooperatifi temsilcileri katıldı…