Onur Balcı
|
6 Haziran 2022 Pazartesi
|
Mersin Ceride Haber
Mersin Büyükşehir Haberleri

Mersin büyükşehir belediyesi, deniz canlılığını ve çeşitliliğini artırmak amacıyla 3 boyutlu yazıcılar kullanarak yapay resifler üretti.
Üretilen resifler Marina-Mezitli arasındaki bir alanda denize indirildi. Resifler sayesinde 3 ay sonra ekosistemde bazı farklılıklar görülmesi bekleniyor. Daha net sonuçlar için 1 yıl gibi bir süre öngörülüyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi tarafından 8,5 ve 11 metre derinliklerinde olmak üzere 2 farklı derinlikte 2’şer metre arayla toplam 14 yapay resifin Mersin denizine indirildiği belirtildi.
Yapay resiflerin 3 boyutlu yazıcılarla yapıldığı bilgisini paylaşan Seçer, şunları söyledi:
“Bunun için Türkiye’de bir ilk. Genelde eski araçlar; bu otomobildir, uçaktır, gemidir bunlar batırılmak suretiyle yapılıyordu. Ancak o da çevreye zarar veriyordu. Çok zararlı bir uygulamaydı. Bu resifler daha doğal ya da daha çevreye uyumlu, çevreye zarar vermeyen malzemelerden oluştuğu ve 3D yazıcı ile yapıldığı için Türkiye’de bir ilk. Bu çalışmalar takip edilecek doğal olarak. Burada ekosistemdeki değişiklikler, ekolojik ortaya çıkacak hem florada hem faunadaki değişiklikler, bunun yanında oşinografik gözlemler de yapılacak. Bütün bu analizlerden sonra bizim kıyı şeridimiz boyunca amatör balıkçıların balık tuttuğu bölgelere kaç tane lazım olacağı da ortaya çıkacak. Tahminen 300, 400, 500 bu rakamlara da çıkabilir. Bu ortaya çıkacak sonuçlar değerlendirilecek ve çalışmamız devam edecek. Bu yapay resiflerin önemli katkılarından biri de yasa dışı avı önleme konusunda katkı sunacak olması. Biliyorsunuz denize zarar veren avlanma yöntemlerinin başında trolle avlanma geliyor. Bu resifler burada olduğu sürece trolle avlananlar ağlarında ciddi tahribatlar görecekler. Bu açıdan da önleyici bir tedbir” ifadelerini kullandı.

Yapay Resif Nedir?

Yapay resif, deniz yaşamını geliştirmek ve tedavi etmek için kurulmuş insan yapımı sualtı yapılardır. Balıklar, resifleri saklanmak ve yem saklamak için kullanıyor. Deniz tabanındaki batıklar da zamanla yapay resif olabiliyor.

3 Boyutlu yazıcı Nedir?

Bilgisayar verilerini elle tutulabilir nesnelere dönüştüren bir makinedir.  Bu yazıcılar bilgisayarda çizilmiş 3 boyutlu çizimleri katı nesneler olarak üretebilir. Araba farı, tarak, küllük ve yapay resif gibi her türlü nesne üretilebilir.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün iş birliğinde düzenlenen ve İstanbul’da 3 boyutlu yazıcıda yazdırılan yeni tip resifler, Türkiye’de ilk defa denenmiş oldu