Onur Balcı
|
6 Haziran 2022 Pazartesi
|
Mersin Ceride Haber
Teknoloji Haberleri

Bir çok eleştirmen ve teori uzmanı bu fütiristik kavram üzerinde kafa yoruyor. Facebook'un ne yapmaya çalıştığını anlamaya çalışıyor. 
İnsanların çalışabildiği, para kazandığı bir platformdan bahsediyoruz. Bu distopik teknolojiden, Facebook çalışanlarının bile endişe ettiği bir çok medya kanalında yayınlandı. 
İnsanlar, gerçek dünyada sahip olduklarını meta aleme taşıyor. Bu taşıma ile oyuncuların meta verileri oluşturuluyor. Zaten yeterli veri instagram, Facebook, YouTube ve diğer sosyal medya mecralarından temin edilebiliyor. 
Meta evrende yani dijital ortamda insanlara beden yerine bir avatar veriliyor. Avatarlar genelde bacaksız, ve giriş yaptıktan sonra size bir profil düzenleme ekranı gibi avatar düzenleme ekranı ve araçları veriliyor. 
Bu Avatarlar ile meta evrende eve giden, işe giden, para kazanan insanlar oluyorlar. Orda kazandıkları parayı gerçek dünyada harcıyorlar. Sadece yemek ve tuvalet gibi zaruri ihtiyaçlar için meta evrenden ayrılıyorlar. 
Eposta okumak yok, bildirim yok, mesaj yok çünkü zaten evrenin içindesiniz. Ya da evren beyninizin içinde.Her şey beyninize sinyaller ile ulaşıyor. Ya da tam tersi beyin sinyallerinizi meta evren kulaklık ile okuyor. 
Meta evren, artırılmış gerçeklik (ar) ve sanallaştırımlış gerçeklik (vr) ile desteklenerek oluşturulmuş bir ortam. Kendi ifadeleriyle, ofis, oturma takımı ve bunun gibi gerçek dünya endişelerini atıyoruz, kulaklıkları takıp başka bir ortama giriş yapıyoruz.
Oyuncular, önce kendi avatarını seçip, onun üzerinde oynama yapıyor, ardından oturma odasında istediği değişiklikleri, iş toplantıları ya da okula gidiyor. 
Bu saydıklarım bir kulaklık ile oluyor. Gözlüğü, kulaklığa monte edilmiş şekilde yanında alıyorsunuz. Hiç değilse şu an için durum böyle. 
Son halini bir VR gözlüğü ile görebilirsiniz. Şu an ki VR grafikleri, mevcut pc ve mobil grafiklerden çok ileri. 
Nörö chip teknolojisi, AR ve VR ile harmanlanarak oluşturulan bu dünya da herkes kendince uğraşacak bir versiyon bulacak gibi.